Любопитно

В Хасково представиха новия том на сборник „Тракия“

Новоизлезлият том 12 на сборник „Тракия“ беше представен пред многобройна аудитория в зала „Марица“ на Областната администрация в Хасково. Той е издание на филиала на Тракийския научен институт в Хасково и Тракийското дружество „Георги Сапунаров“.

Приветствие по случай Деня на Тракия – ден на почит към подвига на българските воини и паметта на хилядите българи – тракийски бежанци – поднесе генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров.

В новия том е публикувана студията на проф. д.и.н. Светлозар Елдъров „Епопея на вяра, воля и саможертва“ по повод 120 години от Илинденско-Преображенското въстание в Македония и Одринска Тракия, статията на Стоян Райчевски „110 години от превземането на Одринската крепост. Генерал Георги Вазов и Одринската епопея“. Д-р Виолета Костова представя отразяването на разорението на Тракия на страниците на един от най-авторитетните вестници – „Мир“ през 1913 г. Проф. д.и.н. Камен Гаренов (отец Петър) поднася нови исторически факти за село Вълче поле, откъдето започва Балканската война. Читателят ще разлисти също интересни публикации на доц. д-р Георги Граматиков, на Недялко Бакалов, който е редактор на новия том, и други автори.

СборникПредставянето на сборника се организира по програма „Културни инициативи“ на Община Хасково, подчерта председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев. „Чест е за всяка община да подкрепя подобен род книжнина. Чест е за Община Хасково, че подкрепя всячески сборник „Тракия“, пише известната писателка д-р Елена Алекова, също автор в книгата.

На първа страница на новия сборник е изписано „В памет на Димитър Шалапатов (1954-2023), който се бори за каузата на тракийските българи до последния си дъх“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Петър
Петър
27.03.2024 17:07 17:07

Авторите на статията не са информирани: Граматиков никога не е ставал доцент! Не му приписвайте титли на човека, които не е заслужил!

Огнян Генов
Огнян Генов
29.03.2024 13:13 13:13

Светла му памет на Димитър Шалапатов (1954-2023), който се бори за каузата на тракийските българи до последния си дъх !!!

Back to top button