Любопитно

Представиха новия сборник „Тракия“ в Свиленград

След Хасково новоизлезлият том 12 на сборник „Тракия“ беше представен и пред любознателна аудитория в Свиленград.

Поканата изданието на филиала на Тракийския научен институт в Хасково и Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ да гостува там дойде от Историческия музей в града и Дискусионния клуб на историка.

Редакторът на сборника и автор Недялко Бакалов очерта богатото съдържание и присъствието на страниците му на известни учени като проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, доц. д-р Георги Граматиков, Стоян Райчевски и др.

ТракийциД-р Виолета Костова припомни как един от най-авторитетните вестници – „Мир“ през 1913 г. е отразявал разорението на тракийските българи, включително в свиленградския край. Проф. д.и.н. Камен Гаренов (отец Петър) разказа за проучванията си на село Вълче поле, откъдето започва Балканската война. Да го чуят на срещата бяха дошли специално и хора от селото. Сред присъстващите бе и популярният в цялата страна свиленградски учител по история Димитър Гилев – будител на годината за 2022-ра.

ТракийциУсилено подготвяме материалите са следващия том, нашият стремеж е да продължаваме да издаваме сборника и така да обогатяваме историческата литература, посочи председателят на хасковското Тракийско дружество Кирил Сарджев, който отбеляза, че отпечатването му става с подкрепата на общината.

Дискусионният ни клуб и музеят ще продължават да насърчават и млади, и възрастни, да изучават историята на родния край и да я популяризират, каза директорът на Историческия музей Елена Митева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Н Генев
Н Генев
24.04.2024 20:17 20:17

Поздравление за председателят Кирил Сарджев достоен наследник на Тракия .

Back to top button