Любопитно

С камбанен звън откриха обновената Шишманова къща в Хасково

В обновената Шишманова къща вече има родословно дърво на Шишмановия род, съобщават от общината.

Историческото проучване на рода, смятан за основател на модерно Хасково е на д-р Веселина Узунова от Регионалния исторически музей.

С празничен камбанен звън в чест на Шишмановия род, благодарение на когото е построена и най-голямата църква в Хасково – „Успение на Пресвета Богородица“, точно в 12 часа беше ознаменувано паметното събитие. Къщата беше осветена от отец Никола.

КъщаКметът Станислав Дечев, председателят на общинския съвет Таня Захариева, директорът на РИМ Хасково Пенко Добрев, Милена Трендафилова – представител на Алианс за регионално сътрудничество и развитие бяха сред гостите на церемонията. В духа на старите градски традиции гостите бяха посрещнати в Шишмановата къща с постна пита и сладки, а най-високият гост на събитието – градоначалникът, подари на домакините икона на Божията Майка и цъфнало цвете за здраве и благоденствие.

КъщаШишмановият род води началото си от 1734 г. „Надявам се повече хора да научат историята на един от родовете, основатели на съвременния ни град“, каза кметът.

КъщаHaskovo.info припомня, че вчера беше открита обновената къща-музей Кирково училище, където довечера от 18 часа ще е награждаването на лауреатите от националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“.

Дариха научен труд на Асен Златаров при откриването на Кирковото училище – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button